En oförglömlig kväll på Slottsskogsvallen!

180819 Göteborg GP


Foto: Glenn Unger

Vid lördagens Göteborg Friidrott Grand Prix bjöds publiken på en regnig och historisk friidrottsafton! Två världsettor och hela 8 stycken EM-medaljörer tävlade samtidigt på Slottsskogsvallen.

Trots det regniga vädret och kalla vädret stod världsettan Yomif Kejelcha för en riktig uppvisning på 3000m. Han sprang på ett nytt världsårsbästa med nästan fem sekunder, nytt banrekord och nytt personligt rekord med tiden 7:28.00! Då ska det tilläggas att det även är den bästa tiden i världen på sju år! På svensk sidan stod Elmar Engholm, Hässelby, för den bästa prestationen som sprang mål på nytt personligt rekord med 8:04.04.

Även i det kvinnliga 3000m loppet blev det ett nytt banrekord och personligt rekord av Kenyas Loice Chemnung som sololöpte hela vägen och sprang i mål på tiden 8:50.49. Strax bakom henne visade Charlotta Fougberg fin form och gick i mål på tiden 8:59.17 vilket var halvsekunden över utomhusperset! Till friidrott.se hyllar hon publiken och berättar att hon kände sig som en vinnare.

Kvinnliga 400m var nästintill en EM-final med fyra stycken EM-finalister med. Denna gång med lite omvänd ordning när EM-guldmedaljören Justyna Swiety från Polen fick ge sig för bronsmedaljören Lisanne De Witte från Nederländerna som gick i mål på 51.55 som även innebar ett nytt banrekord! För svenskorna Matilda Hellqvist, Ullevi, och Moa Hjelmer, Spårvägen, blev det en spännande duell sinsemellan men Matilda var starkare på upploppet och sprang i mål fyra hundradelar före Moa. Dock innebar 53.35 för Moa en förbättring av hennes årsbästa med en tiondel!

I det kvinnliga tresteget visade förhandsfavoriten Kimberly Williams, Jamaica, att hon var bäst med tre hopp över 14 meter och vann med 27cm på det nya banrekordet 14:25. Bästa svenska var Örgrytes Rebecka Abrahamsson som slutade sexa på 13.05.
Även i kvinnlig höjd blev förhandsfavoriten Mariya Lasitskene vinnare på 1.97 efter tre rivningar på det nya banrekordet 2.01. Höjdhopparna drabbades hårt av regnet och hård motvind, men det stoppade inte revanschsugna Sofie Skoog som blev tvåa på 1.88 och Erika Kinsey stannade på 1.84.

En av kvällens höjdpunkter var herrarnas längdhopp som EM-fyran Thobias Nilsson Montler inledde strålande med ett hopp på 8.00. Därefter fortsatte han med 8.06 vilket är det näst längsta hoppet han hoppat - någonsin - och tog därmed hem tävlingen. Michel Tornéus gjorde bara ett hopp och fick därefter bryta på grund av smärta i ryggen.

I manlig diskus besegrade EM-fyran Simon Pettersson världstrean och träningskompisen Daniel Ståhl som dessvärre noterade sex kryss i protokollet. Vann gjorde EM-trean Lukas Weisshaidinger på 65.37 och Simon blev tvåa med 63.29.

Våra hemmafavoriter Lovisa Lindh och Andreas Kramer imponerade stort när de sprang framför en fullsatt läktare och hejarop från publiken. I kvinnornas 800m var det Hanna Hermansson, Tureberg, som lade sig närmast haren med 400m kvar att springa men in på upploppet kom Polens Anna Sabat starkt och Lovisa satte in ytterligare en växel, passerade Hanna och noterade ett nytt årsbästa med tiden 2:01.85 bakom Sabat.
I det manliga 800m loppet var Andreas ute efter sitt svenska rekord som han tangerade i EM-finalen i Berlin. Trots byiga vindar och svarta mål sprang Andreas otroligt imponerande och passerade mållinjen endast 24 hundradelar från det svenska rekordet!

Det blev tillslut ett nytt världsårsbästa och fyra nya banrekord samt flera otroligt imponerande prestationer. Trots det allt annat än optimala vädret var publiksiffran hela 1800(!) vilket är mer än föregående år och bidrog verkligen till fantastiskt härlig stämning som pushade de aktiva till nya framgångar!

Slutligen vill vi rikta ett stort tack alla funktionärer, publik och aktiva som gjorde denna kväll oförglömlig! Friidrott ska upplevas live!

Se fullständiga resultat här >

Nästa TV-sändning

Göteborg
SVT-play
18 augusti
TITELSPONSOR

SPONSORER