TITELSPONSOR

HUVUDSPONSORERStåhl i spets för OS-truppen i Sollentuna

210603 Sollentuna GP

År efter år har världens längsta diskuskast kommit på Sollentunavallen. Och det är Daniel Ståhl från grannkommunen Järfälla som stått för dem. Men 13 juni när det är dags igen för Sollentuna GP är han hotad från både nära och långt håll.

Daniel Ståhl från ”Jakan” är som vanligt den som har kastat diskus längst i världen. Så har det sett ut fem av de sex senaste åren och oftast har de kasten kommit på Sollentunavallen. Ifjol landade diskusen på 71.37 – nästan fyra meter längre än när Ståhl vann VM.

Men världsmästaren går inte säker. Häromdagen räckte inte 69 meter till att vinna en tävling i Växjö. För träningskamraten Simon Pettersson besegrade Ståhl för sjunde gången på 78 möten med ett kast på 69.48. Med det är Hässelbykastaren trea i världen i år. Till Sollentuna kommer även årets sexa, Alex Rose, från Samoa.och åttan Clemens Prüfer, från Tyskland.

Men det kastas inte bara diskus i Sollentuna. Daniels och Simons träningspartner Fanny Roos rankas som nummer sex i världen i kula och förbättrade sitt svenska rekord två gånger om i samma tävling under den förra veckan, ett par månader efter att ha erövrat silvret på det Europamästerskap som hölls inomhus.

Över halva den svenska OS-truppen finns på plats i Sollentuna. Utöver Daniel, Simon och Fanny är det löparna Andreas Kramer och Kalle Berglund, som är revanschsugna efter att båda ramlat i sina lopp på Folksam Grand Prix-premiären i Göteborg under onsdagskvällen. Dessutom stavhopparen Angelica Bengtsson som har nio segrar på Sollentunavallen varav de fyra senaste Sollentuna GP och Thobias Montler, världens fjärde bäste längdhoppare under vintersäsongen och vinnare de två senaste åren på Sollentuna GP. Sydafrikanen Samaai vann också hos oss ifjol, men då på BAUHAUS-galan på Stadion. Han har fyra VM- och en OS-final på meritlistan och har hoppat så långt som 8.49.

Väldigt nära OS-biljetter till Tokyo är höjdhopparen Maja Nilsson, som är bland de tio bästa i världen i år med 1.94. Hon får möta italienskan Trost, som hoppat två meter, Nya Zeelands Pattersson, 1.99, och finska Junnila, trea på Inomhus-EM i vintras på 1.96 – det är just den höjden som är OS-kvalgränsen.

Lika ung som Maja är Carl Bengtström, 21, klubbkompis i Örgryte. Under vintern skrällde han med en fjärde plats på Inomhus-EM:s 400 meter. Nu gäller det samma distans fast med häckar, som han är Europas främste 2000-talist på. Göteborgaren får bekänna färg då han möter VM-trean, Samba från Qatar.

Den tredje blågula 21-åringen att hålla ögonen på är Tilde Johansson, som har flera internationella juniortitlar. Hon vann längdhoppet på Göteborgs GP. I Sollentuna väntar brittiska VM-sjuan Irozuru och tyskan Luzulo, som kommer från seger på Lag-EM.

Nästa TV-sändning

Karlstad
SVT2
22 juni


Biljett Karlstad

Köp din biljett här!
Info om GDPR och hantering av personuppgifter

Svenska Friidrottsförbundet 802001-0719, Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter som sker inom ramen för Svenska Friidrottsförbundets verksamhet. Dina personuppgifter kommer inte att delas med varken Folksam, som är vår titelsponsor, eller någon annan extern part, vilket innebär att Folksam inte ansvarar för behandlingen av dina personuppgifter


TITELSPONSOR

HUVUDSPONSORER