Den globala spjutkungen Andreas Thorklidsen tackas av i spjutmetropolen Karlstad

160723 Karlstad GP

Under 2000-talet har Norges Andreas Thorkildsen gett världens friidrottsvänner ett antal oförglömliga minnen. När han nu har bestämt sig för att sluta sin elitkarriär är det självklart att han ska tackas av i en av spjutkastningens verkliga hemstäder, Karlstad. Andreas Thorkildsens karriär innehåller bland annat två OS-guld, ett VM-guld och två EM-guld. I samband med Karlstad GP kommer han att tackas av på flera sätt. IF Göta Karlstad planerar att intervjua denna friidrottsprofil i VIP-området, uppmärksamma honom i samband med invigningen och han deltager i en prickkastningstävling med de svenska spjutlegenderna Patrik Bodén och Dag Wennlund. Vidare kommer han att agera expertkommentator under den manliga spjuttävlingen som håller hög klass. Till årets Karlstad Grand Prix kommer som tidigare nämnts svenske OS-deltagaren Kim Amb som kastade 84.32 meter vid en tävling i just Karlstad den 10 juli. Kim möter bland annat sin landslagskollega Gabriel Wallin och den duktige tjecken Jaroslav Jilek som tränas av världsrekordshållaren Jan Zelezný.

- Det känns självklart att i spjutstaden Karlstad hylla legendariske Andreas Thorklidsen efter en enastående karriär. Vi har en mycket kunnig publik som uppskattar en profil som den sympatiske norrmannen. Vår gala har alltid sedan nystarten 1999 haft spjut på programmet och grenen har en stark tradition i Karlstad i minst efter spjutgurun Anders Borgströms mångåriga utvecklingsarbete, framhåller arrangemangsansvarige Johan Engberg i en kommentar.

Under sin karriär hade Andreas svenskarna Daniel Wessfeldt och Stina Funke som managers.

Det är flera starka profiler som i Värmlands residensstad under många år arbetet med utvecklingen av spjutkastningen, en av den olympiska huvudidrottens mest klassiska grenar. Spjutprofessorn och nestorn Anders Borgström har ett internationellt mycket gott rykte efter att under en stor del av sitt liv med passion och lidelse arbetat hårt för att hela tiden flytta fram positionerna inom olika verksamhetsdelar av denna gren på lokal, nationell och global nivå. Andra starka spjutprofiler lokalt har varit Raimo Pihl, Lennart Hedmark och Lasse Haka. Idag är Lasse Haka från IF Göta Karlstad aktiv som tränare och ledare inom grenen och för den stolta traditionen vidare.

Biljetter

Årets tävlingar

28 juni - Sollentuna GP
15 juli - Göteborg Friidrott Grand Prix
27 juli - Karlstad GPTITELSPONSOR

SPONSORER